Katten en Vuurwerk

Veel katten (en ook mensen) zijn bang voor vuurwerk. Katten horen veel beter dan mensen en de geluiden van vuurwerk klinken voor een kat veel harder dan voor ons. Ook de lichtflitsen zijn iets wat de kat niet begrijpt en voor angst kan zorgen. Wat kun je het beste doen om de kat zo min mogelijk last te laten hebben van vuurwerk?

Maatregelen die je van te voren kan nemen:

Laten wennen aan het geluid en eventueel flitsen

Begin ruimschoots maar minimaal vier weken van te voren met het trainen van de kat door hem te laten wennen aan de geluiden en beelden. Op youtube zijn genoeg filmpjes van vuurwerk te vinden. Speel deze dagelijks 2 à 3 keer per dag af op een tv of computer. Begin met geluid op heel zacht en voer het volume steeds een beetje op. Klik hier voor een goed filmpje. Koppel iets positiefs aan het geluid (eten, snoepje, spelen). Het is overigens raadzaam om het hele jaar door deze geluiden te laten horen zodat ze door de kat niet als iets naars worden ervaren.

Chip

Zorg dat je kat gechipt is. Mocht hij toch ontsnappen of vluchten en weer gevonden worden dan kan hij weer zo snel mogelijk naar huis.

Kalmerende middelen

Er zijn verschillende middelen te koop waar je van te voren mee moet beginnen. Alleen een pilletje op de dag zelf helpt niet.  Hieronder bespreek ik er enkele:

Feromonentherapie

De Feliway feromonenverdamper is verkrijgbaar bij dierenartsen en dierenwinkels. Deze feromonenverdamper verspreidt stoffen die overeenkomen met de natuurlijke geruststellende gezichtsferomonen van de kat. De meeste katten worden hier rustig van. Je plaatst de verdamper minimaal 2 weken voor de jaarwisseling in het stopcontact. Laat de verdamper na Oud en Nieuw nog minimaal een week in het stopcontact zitten.

Bach bloesemtherapie

Bach bloesems zijn druppels waar een bepaalde werking op het gedrag aan wordt toegeschreven. Bachbloesem Mimulus biedt ondersteuning als het gaat om angsten waarvan de oorzaak bekend is, in dit geval dus vuurwerk. Je kat zal het hele gebeuren wat dapperder tegemoet treden. Niet de angst neemt af, maar je kat wordt dapperder, er komt weer evenwicht is de verhouding angst-geen angst.

Daarnaast zou je jou kat een dag of twee vóór het knallen losbarst ook minimaal 4 x daags de Bachbloesem Rescue kunnen geven. Om te bepalen welk middel of welke combinatie voor jouw kat geschikt is, kan je een bach bloesem therapeut of een natuurgeneeskundige voor dieren raadplegen.

Medicatie

Bij de dierenarts zijn verschillende medicijnen te verkrijgen om de angst te verminderen. Tot voor kort werd er veelvuldig gebruik gemaakt van Vetranquil®, Calmivet®, Valium of Sedalin.

NIET DOEN: je kat tabletten geven die acepromazine bevatten zoals Vetranquil® en Calmivet®, Valium of Sedalin

Acepromazine stof zorgt ervoor dat je kat gevoeliger wordt voor geluiden, hij kan er alleen niet meer op reageren. Het gevolg is dat je kat de volgende keer dat hij vuurwerk hoort nog banger zal reageren.

Tegenwoordig zijn er licht-kalmerende middelen op de markt. Een middel waar vaak een goed resultaat mee wordt bereikt is Zylkène. Hier moet  je minimaal twee weken van te voren mee beginnen maar bij voorkeur al begin december: dit geeft je de gelegenheid om met een lage dosering te beginnen in de periode voor de jaarwisseling en te kijken hoe de kat hierop reageert. De dierenarts kan je dan, gebaseerd op de reactie van je kat, adviseren over de optimale dosering. In buurten waar al ruim voor de jaarwisseling veel geknal is kan het nodig zijn al eerder te beginnen met medicatie. 

Op de dag zelf

Troosten of niet?

Niet troosten, want je wilt hem niet belonen voor zijn angstige gedrag’ is de regel die je vaak leest. Dat is eigenlijk heel dieronvriendelijk, want je kat is bang. Als je zelf bang bent, wil je immers toch ook wel wat steun? Het laatste wat je dan wilt is dat je genegeerd wordt. Knuffel je kat dus gerust als hij even bij je komt. Doe zelf zo gewoon mogelijk. Hierdoor laat je de kat weten dat er niets aan de hand is en geef je hem al steun. Katten pikken veranderingen in jouw gedrag immers feilloos op. Straf de kat niet!

Schuilplekken

Zorg ervoor dat de kat zich kan terugtrekken op een voor je kat rustige plek in huis en vergeet niet om ook een kattenbak en water in die ruimte neer te zetten. Als je kat onder een bed of de bank kruipt laat hem dan rustig daar zitten tot het vuurwerk voorbij is. Hij voelt zich daar waarschijnlijk het meest veilig.

Radio en/of tv aan

Laat de radio en/of tv aan staan, zodat het geluid van het vuurwerk minder opvalt.

Gordijnen dicht en licht aan

Doe overal de gordijnen dicht en laat het licht aan, dan vallen de lichtflitsen minder op.

Ramen en deuren gesloten

Houd ramen en deuren gesloten zodat de kat niet naar buiten kan vluchten. 

Kattenluik sluiten

Als je een kattenluikje hebt sluit dit dan goed af.

Houd je kat binnen

Heb je een kat die regelmatig buiten komt, haal deze dan tijdig naar binnen, liefst al een paar dagen van te voren, omdat er vóór oudejaarsdag al vuurwerk wordt afgestoken. Let ook op dat je kat niet kan ontsnappen als er mensen in en uit lopen met vuurwerk afsteken e.d. ’s nachts.

De veiligheid van de kat staat voorop!

Helaas zijn er veel kwaadwillenden op straat die er geen probleem in zien om vuurwerk naar een dier te gooien (of zelfs erger…) Houd je kat(ten) daarom bijtijds binnen, liefst al enkele dagen voor oud & nieuw. (Wil de kat echt naar buiten laat hem even onder toezicht naar buiten) Voorkom dat hij buiten in paniek raakt. Sluit eventuele kattenluikjes af zodat hij niet alsnog per ongeluk naar buiten kan vluchten. Is je kat gewend om buiten zijn behoefte te doen? Zet dan tijdelijk een bak met tuinaarde neer, zodat hij niet naar buiten hoeft.