Gevaren in en om het huis

Ongemerkt zijn er veel gevaren in en om de leefomgeving van je kitten of kat.  Alles wat voor kinderen en volwassenen gevaarlijk is, is voor kittens en katten ook gevaarlijk. Hieronder volgt een opsomming van gevaarlijke dingen of situaties. Deze lijst zal zeker niet compleet zijn en als je nog andere dingen of situaties kent geef die dan alsjeblieft door dan worden ze op deze lijst opgenomen.

Aluminiumfolie. Veel katten spelen graag met propjes van aluminium folie maar ze kunnen er kleine stukjes van binnenkrijgen wat hun gezondheid ernstig in gevaar kan brengen.

Balkon. Scherm een balkon af met bv. kippengaas om te voorkomen dat de kat ongewild de buurt gaat verkennen of een aantal verdiepingen naar beneden valt.

Bontmuisjes. Verwijder eerst de plastic onderdelen voordat het aan de kat gegeven wordt.

Botjes. Geef uw kat geen (kippen)botjes. Deze kunnen versplinteren en veel schade aan bek, keel en ingewanden aanrichten.

Brandende kaarsen. Doof brandende kaarsen bij het verlaten van de kamer en let er op dat de kat er niet te dicht in de buurt van komt!

Cactussen. De stekels, ook de ragfijne, van een cactus kunnen een kat behoorlijk verwonden.

Cadeaulint. Bijzonder leuk om mee te spelen maar het is echter onverteerbaar en heeft scherpe randen. Het is dan ook raadzaam dit niet als kattenspeeltje te gebruiken.

Deuren. Een plotselinge windvlaag kan een deur doen dichtslaan. Als er een kattenpootje of -staart tussen zit, is het leed niet te overzien. Houd bij het openen en sluiten van ramen en deuren dus rekening met de huisdieren. De aanschaf van een deurstopper is geen slecht idee. 

Draadjes. Erg leuk om mee te spelen maar berg het daarna weer veilig op. Als het in de maag of darmen van een kat of kitten terecht komt, kan het enorme, inwendige schade veroorzaken met de dood tot gevolg.

Elektrische snoeren. Niet alleen de apparatuur houdt schade over als het snoer door vlijmscherpe kattentandjes wordt doorgebeten, ook de kat krijgt een forse klap.

Elastiekjes. Ook hiervoor geldt: onverteerbaar. Niet aan de kat geven dus.

Fornuis. Laat hete pannen niet onbeheerd achter. Zet iets op een afkoelende elektrische kookplaat en wees voorzichtig met vuur (bij koken op gas).

Glaswerk. Scherven brengen geluk. Helaas geldt dat niet voor onze viervoeters, want de soms ragfijne splinters kunnen hun pootjes verwonden. 

Grasaar. De zaadhalmen van de wilde haver kunnen in ogen of oren van de kat terecht komen. Deze grasaren, ook wel graskruipers genoemd, kunnen door de huid / slijmvliezen heen dringen en ontstekingen veroorzaken.

Koorden. Rol de koorden van Luxaflex of lamellen op zodat de kat er niet mee kan spelen en vast kan komen te zitten.

Halsbanden. Bandjes zonder elastisch, uitrekbaar stukje zijn bijzonder gevaarlijk voor de kat. In hun spel kunnen ze ergens achter blijven hangen met de halsband en zo stikken.

Hengeltjes. Hengeltjes met een muisje of iets anders interessants aan een elastiek dienen na het spelen opgeborgen te worden. De kat kan er in verstrikt raken .

Insecticiden. Bijzonder schadelijk voor het milieu én onze kat. (Kantel)ramen. Let er op dat de kat niet door een raam naar buiten kan waarbij de kat zich kan bezeren. Vooral kantelramen zijn gevaarlijk omdat de kat klem kan komen te zitten in het smalle gedeelte. Dit kan heel vervelende en zelfs dodelijke gevolgen hebben. Zorg dat openingen worden afgeschermd. . 

Kerstboom en versiering. Niet alleen zéér aantrekkelijk om in te klimmen (en dan met boom, ballen en al vervolgens om te vallen of in de lichtjes verstrikt raken en dan met kerstboom achter zich aan door de kamer hollen), de kerstboom is ook giftig voor de kat. De naalden van de dennenboom zijn namelijk giftig. Ook aan het water waar de naalden in vallen, geven ze deze gifstoffen af. Zorg er dus voor dat de kat hier niet van kan drinken. De ballen kunnen breken waardoor het glas de kattenpootjes beschadigt. Ook zaken als engelenhaar en 'zilveren sliertjes' dienen - ze zijn onverteerbaar - buiten het bereik van de kat te blijven. De lampjes kunnen breken en er kan kortsluiting ontstaan.

Medicatie. Gebruik alleen medicatie die door de dierenarts is voorgeschreven. Geef een kat nooit Paracetamol. Neem altijd contact op met uw dierenarts als de kat paracetamol heeft binnengekregen.

Naalden. Berg dit goed op! Een naald kan veel schade aan de keel, maag en ingewanden veroorzaken.

Open haard. Altijd afschermen, ook al brandt hij niet. Dit geldt eveneens voor het rookkanaal, scherm dit af met gaas zodat de kat nooit in het rookkanaal kan klimmen.

Plafondspeeltjes. Ook speeltjes die aan het plafond of een verhoging zijn bevestigd, vormen een gevaar voor de kat. Ze kunnen erin verstrikt raken en er zelfs door stikken.

Planten en bloemen. Veel planten en bloemen zijn giftig voor katten en ook andere huisdieren. Vooral lelies zijn gevaarlijk doordat een kitten alleen al bij aanraking van het stuifmeel ernstig ziek kan worden en zelf kan overlijden. Zet deze bloemen dus niet op een plek waar de kat kan komen. Op kattenplaza.nl/infoplanten en/of LICG kun je terug vinden welk planten giftig zijn.

Plastic. Niet alleen kunnen katten eenmaal in een plastic zak of tas gekropen, stikken, ook het eten van plastic is levensbedreigend. Een kattenkopje kan in de handvatten van een plastictas blijven steken. De kat raakt in paniek met alle gevolgen van dien.

Ratten-, muizen- , slakken- en mollengif. Bijzonder schadelijk voor het milieu én onze kat! 

Regenton. Niets zo lekker als uit de regenton te drinken. Voorkom dat de kat er invalt door de regenton af te dekken met een deksel.

Schoonmaak-, bestrijdings-, andere (chemische) middelen. Het lijkt een open deur, toch komt vergiftiging met een middel uit deze categorie regelmatig voor. Met antivries bijvoorbeeld. Zelfs het kleinste drupje kan fataal zijn. Heb je de ruitensproeier van je auto bijgevuld, was je handen heel goed! 

Sigaretten (peuken). Leuk om mee te spelen maar wel giftig.

Strijkijzer. Een kat  kan zich hier flink aan branden. Bij omstoten kan eveneens brand ontstaan. Een heet of afkoelend strijkijzer moet dan ook niet onbeheerd achter worden gelaten.

Tea Tree Olie. Dit is zeer gevaarlijk voor katten. Het kan leiden tot tijdelijke verlamming of zelfs vergiftiging. Het wordt wel eens gebruikt voor het ontsmetten van wondjes: niet voor de kat gebruiken! Soms zit er zelfs nog tea tree olie in kattenshampoo en anti vlo middelen, maar het is dus zeer giftig. 

Verkeer. Het verkeer eist jaarlijks duizenden slachtoffers onder zowel mens als dier. Is er in de buurt een drukke weg? Overweeg dan om de tuin zo aan te passen dat de kat er niet meer uit kan, een kattenren te maken of de kat binnen te houden.

Voeding. Er zijn veel voedingsoorten die voor de mens niet gevaarlijk zijn maar wel voor katten. Bijvoorbeeld chocolade, druiven, rozijnen, uien, knoflook, macadamia noten, alcohol en light of suikervrije producten waar de suikervervanger xylitol in zit zoals peperkoek, kauwgom, snoep en tandpasta. Katten zijn ook dol op brooddeeg. De gist die erin zit kan ervoor zorgen dat de maag zich uitzet. Een pijnlijke aandoening, die fataal kan zijn als er niet direct iets aan wordt gedaan. Gist produceert ook alcohol dat kan leiden tot een alcoholvergiftiging

Vuilnisbak. Een vuilnisbak die vleesafval bevat heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op katten. Helaas zijn vele vuilnisbakken zo gemaakt dat de katten er dan niet meer uit kunnen. Houd deze buiten bereik van dieren en let er bij de aanschaf van een vuilnisbak op dat deze goed afsluitbaar is.

Vuurwerk. Houd de kat op oudejaarsdag en zeker ook op nieuwjaarsdag binnen. Niet alleen kan de kat door het geknal in paniek raken, ook zijn er onverlaten die het leuk vinden vuurwerk naar een dier te gooien.

Vijvers. Vooral onhandige kittens willen nog wel eens in de vijver of sloot vallen. Ondanks dat een kat kan zwemmen zullen ze verdrinken als de rand te steil is. Zorg er dus voor dat ze eventueel uit de vijver kunnen klimmen.

WC. Houd de klep van de WC gesloten om een nat pak of in het ergste geval verdrinking te voorkomen.

Wasmachine en droger. Controleer altijd of er geen kat in gekropen is voor je hem aanzet! Sluit de deuren als de wasmachine en droger niet worden gebruikt, zo kunnen de katten er niet ongezien inkruipen. Maar controleer altijd of er geen kat inzit!!

IJs. Voorkom een nat pak of erger door katten bij dooi of gevaarlijk ijs binnen te houden.