Leesvoer
Kat in het zonnetje
Bescherm je harige vriend: Tips om je kat te behoeden voor een zonnesteek
Terwijl we genieten van de zonnige dagen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat onze harige metgezellen veilig blijven. Katten zijn gevoelig voor hitte gerelateerde aandoeningen, waaronder zonnesteek. Het voorkomen van oververhitting bij katten is cruciaal om hun welzijn te waarborgen. In deze nieuwsbrief geef ik enkele essentiële tips om je kat te beschermen tegen een zonnesteek.
Susanne Waterkott is een collega kattentrimmer van Kattentrimsalon Felis. Zij beschrijft in dit gastblog de gevaren van meeroken van de kat.
Haar trimsalon is ook aangesloten bij het kattentrimkeurmerk.
Katten van rokende baasjes hebben meer kans om kanker te krijgen
Dat lijken baasjes vaak te vergeten.
In deze aangrijpende blog wil ik eigenaren wakker schudden en ze er op wijzen dat katten kanker kunnen krijgen door het rookgedrag van hun baasje. Tabaksrook zet zich overal op af: op de meubels, op de kleding, op de gordijnen… en ook op de huid en vacht van jouw kat. Huisdieren krijgen niet alleen nicotine en andere schadelijke stoffen van sigarettenrook binnen door ze in te ademen, maar ook via hun huid en vacht. De stofjes blijven immers vastzitten op meubels, vloerbedekking en speelgoed en dus ook op de vacht van jouw kat.
Een likje nicotine
De kat besteedt veel tijd aan het verzorgen van zichzelf en dat doen zij voornamelijk door zich schoon te likken. Wanneer katten leven in een ruimte waarin gerookt wordt en katten zichzelf (en elkaar) vervolgens schoonlikken, krijgen ze via hun tong een lading nicotine, teer en andere gifstoffen binnen doordat de stofjes op hun vacht zitten. Dit oplikken van de nicotine kan ook kanker in de bek veroorzaken. Daarnaast maakt nicotine de vacht plakkerig vettig waardoor de vacht sneller kan gaan klitten en vilten.
Het reukvermogen van een kat is 14 keer sterker dan het onze, dus kan je nagaan hoe een kat de geur van sigarettenrook ervaart. Dat is behoorlijk heftig voor een kat. De rook die je kat inademt kan gezondheidsproblemen geven, zoals astma en longkanker.
Conclusie
Je kat rookt dus met je mee en het in ademen van de rook is net zo slecht voor de kat als het voor jou is. Wil jij langer van je kat genieten gezond en wel? Stop dan met roken of rook niet meer in huis.
Februari maand van de gebitsverzorging
Een collega kattentrimmer van Kattentrimsalon Ilse Nieuw-Vossemeer heeft het webinar "Laat die tanden zien! Het gebit van de kat" bijgewoond.
Lees hier haar blog
Agressie katten na bezoek dierenarts of trimsalon
Regelmatig kom ik bij klanten die meerdere katten hebben. En deze katten lijken ineens met elkaar te vechten. Als ik dan navraag wat er de afgelopen tijd is gebeurd hoor ik regelmatig dat een van de katten ziek is geweest en dat ze met die zieke kat naar de dierenarts zijn geweest. Of ze zijn met hun kat naar de trimsalon geweest. En daarna was het helemaal mis! Wat er in veel gevallen gebeurt, is dat de kat die naar de dierenarts/trimsalon is geweest wordt aangevallen door de kat die thuis is gebleven. Ook al is de kat maar heel even van huis geweest, de thuisblijvende kat herkent de andere kat niet omdat deze heel vreemd ruikt, namelijk naar de dierenarts/trimsalon. (Vaak roept de geur van de dierenarts geen fijne herinneringen op bij de kat.) Katten herkennen elkaar niet door naar elkaar te kijken maar door aan elkaar te ruiken. De thuiskomende kat is dan ineens een vreemdeling, die ook gestrest is van het dierenarts bezoek. Vreemdelingen worden over het algemeen niet zomaar geaccepteerd.
Tip (die een dierenarts of een kattentrimmer je zou moeten geven):
Als je met een van je katten naar de dierenarts/trimsalon bent geweest en je komt weer thuis zet deze kat dan even apart zodat deze kan bijkomen van het avontuur maar vooral dat deze kat de gelegenheid krijgt om zich te wassen en dus de geur van de dierenarts kan afschudden. Laat dan de katten pas weer bij elkaar onder toezicht. Zie je dat er agressie ontstaat bij een van de twee katten dan heb je ze te snel bij elkaar gelaten. Probeer het dan enkele uren later nog eens. Gaat het goed dan is het prima. Zo voorkom je dat de kat thuis niet meer “welkom” is.
Thuiswerk en de kat
(April 2020)
(April 2020)
Door de coronacrisis werk ik nu thuis en zit ik regelmatig met collega’s in een beeldschermsessie te overleggen. Is het jou ook opgevallen dat juist dan de kat door het beeld gaat lopen of op je toetsenbord gaat liggen? Dit overkomt mij nu dus dagelijks. En hoe irritant het ook is, ze doet dit echt niet om je te plagen. Jouw computer krijgt dan veel aandacht. De kat heeft geleerd dat als ze in de weg gaat zitten dat ze dan ook aandacht krijgt. Of die aandacht nou positief of negatief is maakt niet zoveel verschil, aandacht is aandacht. Vaak spreken we de kat toe of geven een aai over haar kopje (positieve aandacht). Mopperen heeft geen zin want de kat begrijpt niet dat je moppert omdat ze op het toetsenbord of je stapel papieren gaat liggen maar het is wel (negatieve) aandacht.
Die laptop of computer is nu ook onderdeel van haar territorium geworden en dat geeft ze aan door er kopjes tegen te geven waardoor ze haar geur afzet. Geur speelt ook een rol bij haar gevoel voor veiligheid. Die laptop of stapel papieren draagt jouw geur en dat voelt vertrouwd aan. Veel computers of laptops geven ook warmte af die voor de kat aangenaam aanvoelt. Door op jouw spullen te gaan liggen claimen ze dus een plekje bij je in de buurt.
Tips:
· Accepteer dat die kat een keertje door het beeldscherm loopt. Je zult zien dat het gesprek even over iets anders gaat dan werk.
· Leg een extra stapeltje papieren in de buurt van je werkplek waar de kat wel op mag gaan liggen. Een doos vinden ze ook vaak fijn om in te liggen.
· Neem de tijd om met de kat te spelen. Laat deze lekker rennen zodat ze moe wordt en een rustig plekje gaat zoeken om weer bij te komen.
· Zorg dat er een lekker plekje bij je in de buurt is waar ze kan zitten en waar ze kan zien wat jij doet.
· Geniet van de aandacht die de kat jou geeft!
· Als je er echt niet tegen kan, kies dan een plek in huis waar de kat je niet kan storen.
Voor mijn afstudeeronderzoek, dat onderdeel uitmaakt van de opleiding voor Gedragstherapeut katten, heb ik onderzocht of het verschil maakt of je twee katten uit één nest bij elkaar zet of twee katten uit verschillende nesten.
Om dat te doen heb ik de term Sociale eenheid gedefinieerd: Katten die sociaal gedrag naar elkaar toe vertonen. Conclusie van mijn onderzoek is dat twee huiskatten die uit één nest komen hoger scoren op Sociale eenheid. Dus zij vertonen eerder sociaal gedrag naar elkaar. Verder maakt het ook verschil op welke leeftijd de katten bij elkaar zijn geplaatst en het geslacht speelt ook een rol.
Wil je het verslag lezen of een van onderstaande folders klik dan op het plaatje om het aan te vragen