Gastblog Katten trimsalon Felis

Susanne Waterkott is een collega kattentrimmer van Kattentrimsalon Felis. Hier een paar leuke blogs die zij geschreven heeft.

Haar trimsalon is ook aangesloten bij het kattentrimkeurmerk.

Haarballen

Haarballen zijn geen natuurlijk onderdeel van het kattenleven.

Het af en toe uitspugen van een haarbal is eigenlijk een mechanisme dat katten gebruiken om onverteerde haren uit hun maag-darmkanaal te verwijderen.

In de meeste gevallen ontstaan haarballen door verschillende factoren, waaronder overmatige haarinname, een vochtarm dieet of problemen in het spijsverteringskanaal.

Het is ook begrijpelijk dat langharige katten vaker last hebben van haarballen dan kortharige katten, simpelweg omdat ze meer haar hebben.

Huidproblemen, zoals allergieën, infecties of parasieten, kunnen ervoor zorgen dat een kat meer haar verliest dan normaal of zichzelf overmatig gaat wassen.

Stress kan ook een rol spelen bij overmatig haarverlies en het ontstaan van haarballen.

Deze factoren zorgen ervoor dat een kat meer haren inslikt dan normaal.

Daarnaast zijn veel katten chronisch uitgedroogd door het voedsel dat ze krijgen. Droge brokjes bevatten namelijk weinig vocht, waardoor de organen van de kat onvoldoende gehydrateerd worden.

Dit kan leiden tot problemen in het spijsverteringsstelsel en de vorming van haarballen bevorderen.

Als je merkt dat je kat regelmatig haarballen uitbraakt, kan dit duiden op een niet-optimaal functionerend spijsverteringsstelsel.

In sommige gevallen kunnen haarballen zelfs zo groot worden dat ze levensbedreigend zijn voor je kat. Daarnaast kan herhaaldelijk braken nadelige effecten hebben op de gezondheid van je kat, waaronder uitdroging en gewichtsverlies.

Gelukkig zijn er ook verschillende natuurlijke benaderingen die kunnen helpen bij het verminderen van haarballen bij je kat:

Geef je kat een gezond dieet: Kies voor vochtrijk voedsel, vatvoer kan helpen om je kat beter gehydrateerd te houden en de spijsvertering te ondersteunen.

Gebruik een probiotica of verteringsenzymen die geschikt zijn voor katten: Deze supplementen kunnen helpen de spijsvertering van je kat te verbeteren en de vorming van haarballen te verminderen.

omega-3 deze essentiële vetzuren dragen bij aan een gezonde vacht en huid, daarnaast zijn ze ook goed voor het spijsverteringsstelsel en dragen dus bij dat deze beter functioneert en de haren makkelijker kan afvoeren in plaats van dat ze uitgespuugd moeten worden. Icelandpets heeft een goede kwaliteit omega-3 olie voor je kat.

Vermijd overmatig kammen: Hoewel het logisch lijkt om je kat regelmatig te kammen om losse haren te verwijderen, kan dit juist de rui stimuleren en meer haarballen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een licht vochtige microvezeldoek en strijk deze aaiend over de vacht van je kat. Op deze manier verwijder je op een vachtvriendelijke manier losse haren.

Het is belangrijk om te onthouden dat haarballen meer zijn dan alleen een ongemak voor je kat.

Ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Door de juiste maatregelen te nemen, zoals het aanpassen van het dieet en het gebruik van natuurlijke supplementen, kun je helpen de vorming van haarballen bij je kat te verminderen.

 Gebruik geen antihaarbalpasta’s met mineraal olie of vaseline.

Of raadpleeg een voedingsdeskundige of natuurgeneeskundige dierenarts of therapeut.


Katten van rokende baasjes hebben meer kans om kanker te krijgen

Dat lijken baasjes vaak te vergeten.

In deze aangrijpende blog wil ik eigenaren wakker schudden en ze er op wijzen dat katten kanker kunnen krijgen door het rookgedrag van hun baasje. Tabaksrook zet zich overal op af: op de meubels, op de kleding, op de gordijnen… en ook op de huid en vacht van jouw kat. Huisdieren krijgen niet alleen nicotine en andere schadelijke stoffen van sigarettenrook binnen door ze in te ademen, maar ook via hun huid en vacht. De stofjes blijven immers vastzitten op meubels, vloerbedekking en speelgoed en dus ook op de vacht van jouw kat.

Een likje nicotine

De kat besteedt veel tijd aan het verzorgen van zichzelf en dat doen zij voornamelijk door zich schoon te likken. Wanneer katten leven in een ruimte waarin gerookt wordt en katten zichzelf (en elkaar) vervolgens schoonlikken, krijgen ze via hun tong een lading nicotine, teer en andere gifstoffen binnen doordat de stofjes op hun vacht zitten. Dit oplikken van de nicotine kan ook kanker in de bek veroorzaken. Daarnaast maakt nicotine de vacht plakkerig vettig waardoor de vacht sneller kan gaan klitten en vilten.

Het reukvermogen van een kat is 14 keer sterker dan het onze, dus kan je nagaan hoe een kat de geur van sigarettenrook ervaart. Dat is behoorlijk heftig voor een kat. De rook die je kat inademt kan gezondheidsproblemen geven, zoals astma en longkanker.

Conclusie

Je kat rookt dus met je mee en het in ademen van de rook is net zo slecht voor de kat als het voor jou is. Wil jij langer van je kat genieten gezond en wel? Stop dan met roken of rook niet meer in huis.